Arvot

Palvelu

Hunajakoto panostaa palvelun laadukkuuteen ja sen jatkuvaan kehittämiseen vastaamaan asiakkaidensa tarpeita (toki talon resurssien puitteissa). Otammekin mielellämme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia. 

Kestävä kehitys

        Vanhan entistäminen, korjaaminen ja vaaliminen

Talossa, huonekaluissa, esineissä ja ympäristössä kuten puutarhassa.
Tärkeää on myös pelastaa ja vaalia arvokasta kulttuuriperintöä niin itse rakennusten kuin puutarhamiljöönkin osalta. ”Hyvällä ympäristöllä” on myös suora vaikutus ihmisten henkiseen hyvinvointiin. Tätä Hunajakodon miljöön inspiroivuutta tahdon myös jakaa muille.

Kertakäyttökulttuurin karsastaminen

 

Ympäristöystävällisyys

Pesu- ja puhdistusaineet: Käytössä olevat pesuaineet ovat kaikki ekologisia ja ympäristöystävällisiä. Kodin puhdistusaineet ovat biohajoavia tiivisteitä. Pyykinpesuaineet eivät sisällä ympäristöä kuormittavaa fosfaattia tai zeoliittia. Tällöin ne eivät myöskään aiheuta allergioita jättäen ainejäämiä puhtaaseen pyykkiin.

Puutarhanhoidossa myös vahva ekologinen ote. Hyötykasveilla pitkälti luomu ( siemenet tai taimet eivät aina ole luomua, jatkokasvatus tontilla kylläkin), koristekasveilla mahdollisimman luonnonmukainen.

Lähiruuan ja luomun suosiminen, samoin ruokahävikin välttäminen.

 

Jätteiden lajittelu ja kierrätys

-> Kierrätysasemille: 1.KERÄYSMETALLI, 2. LASIPAKKAUKSET, 3. KERÄYSPAPERI, 4. KERÄYSKARTONKI, 5. MUOVIPAKKAUKSET, 6. SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKAROMU, 7. VAARALLINEN JÄTE (mm. lamput, paristot, maalit yms.) 8. HARAVOINTIJÄTE JA RISUT (mitä ei pysty omalla tontilla hyödyntämään) 9. TEKSTIILIJÄTE (Joko Forssan  Texvex tai muu kierrätys, kuten Uff.)
-> Oma hyötykäyttö:  biojäte omaan kompostiin, suuri osa risuista hakkeeksi puutarhaan ja kompostikuivikkeeksi.
-> Sekajätettä, jonka jäteauto noutaa, syntyy vain hyvin vähän.

Myös huonekalujen ja sisustustavaroiden osalta kierrättäminen ja kunnostaminen

Lhj kodin lajitteluopas Loimi-Hämeen jätehuollon sivuilta ohjeita jätteiden vähentämiseen lisätietoa tästä . Katso pakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille tästä

 

Energian säästö

Käytämme vihreää sähköä (sähkösopimus).

Valaistus: Energiansäästölamput, ulkovaloissa lisäksi hämäräkytkimet. Turhat valot pidetään pois päältä.  Kynttiöiden polttaminen luo myös tunnelmaa, ja on sallittua (toki valvotusti, kuten aina)!

Kodinkoneet ja elektroniikka:
Käyttämättömät laitteet (tietokoneet, tv, stereot, radiot, kahvinkeittimet) pois päältä. Kodinkonehankinnat energiatehokkuus huomioiden.

Lämmitys: Taloon on asennettu vuonna 2009 2 kpl energiatehokasta ilmalämpöpumppua, joilla suoran sähkölämmityksen tarvetta vähennetään. Vuonna 2017 toinen ilmalämpöpumpuista uusittiin sekä majoitustiloissa uusittiin muutama sähköpatteri ympäristöystävälliseen (kasvisöljytäytteiseen) ja energiatehokkaaseen ”älypatteriin”. Tulevaisuudessa pattereita uusitaan pikkuhiljaa näihin.

Talon alkuperäisillä ja kunnostetuilla kaakeliuuneilla saadaan pehmeää lisälämpöä puusta kylmillä ilmoilla ja kovilla pakkasilla.

Veden kulutuksen minimoiminen (jätevesikuorma +lämmin vesi myös lämpiää sähköllä + luonnonvarojen hukka). Ei turhaa veden juoksuttamista eikä pitkiä suihkuja. 2016 tiskikone myös majoittujille vähentämään veden kulutusta.